Regularne spożywanie posiłków przez dzieci ma kluczowe znaczenie dla ich zdrowia, rozwoju i funkcjonowania poznawczego. W niniejszym artykule omawiam, w jaki sposób regularne odżywianie wpływa na różne aspekty życia dzieci i popieram te tezy wynikami badań naukowych.
Zapobieganie otyłości, rozwój poznawczy oraz zdrowie psychiczne
Spożywanie regularnych posiłków pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega otyłości. Badania przeprowadzone przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) wykazują, że dzieci jedzące regularnie mają lepsze wyniki w zakresie kontroli masy ciała, ponieważ cykliczne dostarczanie energii zarówno zapobiega nagłym wzrostom poziomu glukozy we krwi, które są związane z otyłością i problemami metabolicznymi, jak i niweluje uczucie zmęczenia.
Regularne odżywianie jest również niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu. Dzieci jedzące w ten sposób mają lepszą koncentrację, pamięć i zdolność rozwiązywania problemów. Badania pokazują, że brak stałych posiłków może prowadzić do problemów z koncentracją i nauką w szkole. Odżywcze drugie śniadania w formie lunchboksu nie tylko zapewniają niezbędne składniki odżywcze, ale również mają bezpośredni wpływ na wyniki edukacyjne i ogólne samopoczucie uczniów, co przekłada się na lepszą atmosferę w klasie. Dzięki temu dzieci osiągają też lepsze wyniki w nauce.
Dzieci, które jedzą regularnie, są mniej skłonne do rozchwiania emocjonalnego i behawioralnego, a także przejawiają mniej agresji. Stałe posiłki pomagają w utrzymaniu stabilnego nastroju i redukują ryzyko wystąpienia jego zaburzeń.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla, że regularne spożywanie posiłków jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia. W Polsce promuje się model spożywania 4–5 posiłków dziennie, co zapewnia optymalne wykorzystanie składników odżywczych i wspiera rozwój fizyczny oraz psychiczny dzieci.
Składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu:
- białka: jaja, produkty mleczne, drób, ryby, rośliny strączkowe;
- tłuszcze: oleje, nasiona, orzechy, awokado;
- węglowodany: produkty zbożowe z pełnego ziarna, orkisz, kasze, makarony, ziemniaki, pieczywo;
- składniki mineralne w warzywach i owocach: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, fosfor, mangan, selen.
Ważne uwagi dotyczące komponowania posiłków:
- Kluczowe, by dieta dojrzewającego organizmu była nie tylko smaczna, ale także bogata w składniki odżywcze, odpowiednio zbilansowana.
- Ważne, żeby posiłki były jak najbardziej kolorowe. Warto pamiętać, że nasze jelita kochają, kiedy jest urozmaicenie 😊.
- Istotne, aby skupić się na gęstości odżywczej posiłku, a nie na ilości.
- Ważna jest także estetyka podania posiłku. Z reguły sprawdzą się pudełka z przegródkami, żeby produkty, które mogą do siebie nie pasować pod względem smakowym, nie mieszały się ze sobą. Walory estetyczne są bardzo ważne!
Co powinno znaleźć się w lunchboksie dziecka?
- Główne źródło energii: np. kanapki, tortille, placuszki, racuszki, sałatka, być może danie z wczoraj 😊.
- Zdrowe źródło przekąsek: owoc, warzywo, orzechy, jogurt, kefir, maślanka, pestki słonecznika czy dyni.
- Coś na ząb, np. zdrowe słodycze: baton ze zdrowym składem, owoce liofilizowane, gorzka czekolada, żelki z dobrym składem.
Taki rozkład posiłków pomoże zdrowo odżywić organizm dziecka i pozwoli naszej pociesze czerpać radość z ich spożywania. Nas, rodziców, ogranicza tylko wyobraźnia. Z produktów można wykrajać różne figury, wykorzystywać kolory (np. szpinak w placuszkach jako postać Shreka) itd.
Pomysły na odżywcze śniadania
Placuszki z serka wiejskiego z malinami
Składniki (na jedną porcję):
- jaja kurze, całe 100 g (2 małe jajka)
- banan 60 g
- maliny mrożone lub świeże 100 g
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 15 ml (3 łyżeczki)
- serek wiejski 200 g
- mąka owsiana 20 g
B: 37 g, T: 37 g, W: 44 g
Kcal: 643
Sposób przygotowania:
Banana rozgnieść widelcem, dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Serek wiejski dokładnie osączyć na sitku. Całość wymieszać. Wsypać mąkę. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię skropioną olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Smażyć placki na złoty kolor. Maliny zblendować. Placuszki podawać z musem malinowym.
Smakowe tortille
Wrap klasyczny
Składniki:
- wrap pełnoziarnisty 60 g (1 sztuka)
- serek śmietankowy 50 g
- szynka 45 g (3 plastry)
- papryka 100 g (około 1/3 sztuki)
- ogórek zielony 90 g (½ sztuki)
- rukola lub sałata (1 garść)
B: 19,5 g, T: 20,09 g, W: 39,61 g
Kcal: 411
Wrap na słodko
Składniki:
- wrap pełnoziarnisty 60 g (1 sztuka)
- masło orzechowe 20 g (1 łyżka)
- truskawki lub banany 120 g (1 sztuka)
- orzechy siekane 2–3 łyżki
B: 13,23 g, T: 24,05 g, W: 61,98 g
Kcal: 502
Wrap orientalny
Składniki:
- wrap pełnoziarnisty 60 g (1sztuka)
- humus 20 g (1 łyżka)
- ogórek zielony 90 g (½ sztuki)
- marchewka tarta 50 g (1 sztuka)
- ser żółty tarty, np. typu gouda 75 g (3 plastry)
- papryka słodka 100 g (1/3 sztuki)
B: 30 g, T: 27,5 g, W: 43 g
Kcal: 537
Wrap à la pizza
Składniki:
- wrap pełnoziarnisty 60 g (1 sztuka)
- passata pomidorowa 100 g (ok. 1/3 szklanki)
- mozzarella 120 g (1 kulka)
- bazylia świeża 3 g (1 garść)
- przyprawa oregano 2 g (2 szczypty)
- sól i pieprz do smaku
B: 28 g, T: 29 g, W: 34 g
Kcal: 520
Pasta z ciecierzycy i awokado
Składniki (na 2 porcje):
- awokado 70 g
- czosnek 5 g
- pieprz czarny (1 szczypta)
- sól biała (1 szczypta)
- ciecierzyca bez zalewy, puszka 120 g
- sok z cytryny 6 ml (1 łyżeczka)
B: 10,3 g, T: 14,1 g, W: 34,9 g
Kcal: 298 g (wyliczenie na 2 porcje)
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i przekroić na pół. Czosnek i awokado obrać. Ciecierzycę zblendować na gładką masę, dodać: czosnek, sok z cytryny, awokado, sól i pieprz. Całość ponownie zblendować.
Kulki mocy
Składniki (na 4 porcje):
- banan 120 g
- cynamon mielony 12 g
- gryka ekspandowana „Dobra Kaloria” 100 g
- kakao w proszku 10 g
- masło orzechowe „Sante” 20 g
- mieszanka orzechów 40 g
- morele suszone 100 g
B: 87,53 g, T: 49,29 g, W: 208,92 g
Kcal: 1236 (wyliczenie na 4 porcje)
Sposób przygotowania:
Morele oraz orzechy zblendować w malakserze. Masę połączyć z resztą składników i uformować kulki. Można je obtoczyć w kakao, orzechach i w czym tylko się chce.
Koktajl z bananem, gruszką i cynamonem
Składniki:
- banan 120 g (1 sztuka)
- gruszka 120 g (1 sztuka)
- cynamon mielony 1 g (1 szczypta)
- mleko 2% tłuszczu 300 ml
- siemię lniane 10 g (1 łyżka)
B: 14 g, T: 10,5 g, W: 63 g
Kcal: 391
Sposób przygotowania:
Banana i gruszkę pokroić i wrzucić do blendera, dodać mleko i siemię lniane, zmiksować. Koktajl podawać schłodzony, posypany cynamonem.
Sałatka brokułowa z makaronem
Składniki:
- brokuły 500 g
- oliwa z oliwek 10 ml (1 łyżka)
- pieprz czarny 1 g (1 szczypta)
- sól biała 3 g (3 szczypty)
- pomidory suszone w oleju 20 g
B: 16 g, T:15 g, W: 31,5 g
Kcal: 296
Sposób przygotowania:
Oddzielnie ugotować brokuły i makaron. Wrzucić do miski, dodać: suszone pomidory (można z zalewą), pieprz i sól. Polać oliwą z oliwek.
Czekoladowy koktajl energetyczny
Składniki:
- banan 120 g (1 sztuka)
- daktyle suszone 15 g
- kakao w proszku 10 g (1 łyżka)
- cynamon mielony 1 g (1 szczypta)
- siemię lniane 10 g (1 łyżka)
- woda kokosowa 325 ml
- nasiona chia suszone 10 g
B: 9,5 g, T: 10,2 g, W: 63 g
Kcal: 372
Sposób przygotowania:
Umyć i obrać wszystkie składniki, które tego wymagają. Zmiksować wszystko razem.
Użyte w przepisach skróty:
B – białka,
T – tłuszcze,
W – węglowodany,
Kcal – kilokalorie.
Bibliografia
- Anjos T., Altmae S., Emmett P., Tiemeier H., Closa-Monasterolo R., Luque V., Wiseman S., Perez-Garca M., Lattka E., Demmelmair H., Egan B., Straub N., Szajewska H., Evans J., Horton C., Paus T., Isaacs E., van Klinken J.W., Koletzko B., Campoy C. i NUTRI MENTHE Research Group. Nutrition and neurodevelopment in children: focus on nutrimenthe project. European Journal of Nutrition, 52 (8), Dec 2013.
- Jarosz M., Piramida zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/.
- Kurpad A., Edward B., Aeberli I.. Micronutrient supply and health outcome in children. Current Opinion Clinical Nutrition and Metabolic Care, 16 (3), May 2013.
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Wspólne posiłki w domu zapobiegają nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/wspolne-posilki-w-domu-zapobiegaja-nadwadze-i-otylosci-u-dzieci-i-mlodziezy/.
- School feeding programs in developing countries: impacts on children’s health and educational outcomes, Nutrition Reviews, Oxford Academic, https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/69/2/83/1909764.
- School Meals are Essential for Health and Learning, Food Research and Action Center, https://frac.org/wp-content/uploads/School-Meals-are-Essential-Health-and-Learning_FNL.pdf.
- Universal School Meals and Associations with Student Participation, Attendance, Academic Performance, Diet Quality, Food Security, and Body Mass Index: A Systematic Review, Nutrients, https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/911.
- Wolnicka K., Talerz zdrowego żywienia,Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej,https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/.
- Zielińska M., Białecka A., Pietruszka B., Hamułka J. Vegetables and fruit, as a source of bioactive substances, and impact on memory and cognitive function of elderly. Postepy Hig Med Dosw, 71 (0), 2017.