Odżywianie dzieci w szkole

Opublikowany:

Owsianka z bananem na talerzu

Regularne spożywanie posiłków przez dzieci ma kluczowe znaczenie dla ich zdrowia, rozwoju i funkcjonowania poznawczego. W niniejszym artykule omawiam, w jaki sposób regularne odżywianie wpływa na różne aspekty życia dzieci i popieram te tezy wynikami badań naukowych.

Zapobieganie otyłości, rozwój poznawczy oraz zdrowie psychiczne

Spożywanie regularnych posiłków pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega otyłości. Badania przeprowadzone przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) wykazują, że dzieci jedzące regularnie mają lepsze wyniki w zakresie kontroli masy ciała, ponieważ cykliczne dostarczanie energii zarówno zapobiega nagłym wzrostom poziomu glukozy we krwi, które są związane z otyłością i problemami metabolicznymi, jak i niweluje uczucie zmęczenia.​

Regularne odżywianie jest również niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu. Dzieci jedzące w ten sposób mają lepszą koncentrację, pamięć i zdolność rozwiązywania problemów. Badania pokazują, że brak stałych posiłków może prowadzić do problemów z koncentracją i nauką w szkole. Odżywcze drugie śniadania w formie lunchboksu nie tylko zapewniają niezbędne składniki odżywcze, ale również mają bezpośredni wpływ na wyniki edukacyjne i ogólne samopoczucie uczniów, co przekłada się na lepszą atmosferę w klasie​. Dzięki temu dzieci osiągają też lepsze wyniki w nauce.

Dzieci, które jedzą regularnie, są mniej skłonne do rozchwiania emocjonalnego i behawioralnego, a także przejawiają mniej agresji. Stałe posiłki pomagają w utrzymaniu stabilnego nastroju i redukują ryzyko wystąpienia jego zaburzeń.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla, że regularne spożywanie posiłków jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia. W Polsce promuje się model spożywania 4–5 posiłków dziennie, co zapewnia optymalne wykorzystanie składników odżywczych i wspiera rozwój fizyczny oraz psychiczny dzieci​.

Składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu:

  • białka: jaja, produkty mleczne, drób, ryby, rośliny strączkowe;
  • tłuszcze: oleje, nasiona, orzechy, awokado;
  • węglowodany: produkty zbożowe z pełnego ziarna, orkisz, kasze, makarony, ziemniaki, pieczywo;
  • składniki mineralne w warzywach i owocach: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, fosfor, mangan, selen.

Ważne uwagi dotyczące komponowania posiłków:

  • Kluczowe, by dieta dojrzewającego organizmu była nie tylko smaczna, ale także bogata w składniki odżywcze, odpowiednio zbilansowana.
  • Ważne, żeby posiłki były jak najbardziej kolorowe. Warto pamiętać, że nasze jelita kochają, kiedy jest urozmaicenie 😊.
  • Istotne, aby skupić się na gęstości odżywczej posiłku, a nie na ilości.
  • Ważna jest także estetyka podania posiłku. Z reguły sprawdzą się pudełka z przegródkami, żeby produkty, które mogą do siebie nie pasować pod względem smakowym, nie mieszały się ze sobą. Walory estetyczne są bardzo ważne!

Co powinno znaleźć się w lunchboksie dziecka?

  • Główne źródło energii: np. kanapki, tortille, placuszki, racuszki, sałatka, być może danie z wczoraj 😊.
  • Zdrowe źródło przekąsek: owoc, warzywo, orzechy, jogurt, kefir, maślanka, pestki słonecznika czy dyni.
  • Coś na ząb, np. zdrowe słodycze: baton ze zdrowym składem, owoce liofilizowane, gorzka czekolada, żelki z dobrym składem.

Taki rozkład posiłków pomoże zdrowo odżywić organizm dziecka i pozwoli naszej pociesze czerpać radość z ich spożywania. Nas, rodziców, ogranicza tylko wyobraźnia. Z produktów można wykrajać różne figury, wykorzystywać kolory (np. szpinak w placuszkach jako postać Shreka) itd.

Pomysły na odżywcze śniadania

Składniki (na jedną porcję):

  • jaja kurze, całe 100 g (2 małe jajka)
  • banan 60 g
  • maliny mrożone lub świeże 100 g
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 15 ml (3 łyżeczki)
  • serek wiejski 200 g
  • mąka owsiana 20 g

B: 37 g, T: 37 g, W: 44 g

Kcal: 643

Sposób przygotowania:

Banana rozgnieść widelcem, dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Serek wiejski dokładnie osączyć na sitku. Całość wymieszać. Wsypać mąkę. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię skropioną olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Smażyć placki na złoty kolor. Maliny zblendować. Placuszki podawać z musem malinowym.

Smakowe tortille

Wrap klasyczny

Składniki:

  • wrap pełnoziarnisty 60 g (1 sztuka)
  • serek śmietankowy 50 g
  • szynka 45 g (3 plastry)
  • papryka 100 g (około 1/3 sztuki)
  • ogórek zielony 90 g (½ sztuki)
  • rukola lub sałata (1 garść)

B: 19,5 g, T: 20,09 g, W: 39,61 g

Kcal: 411


Wrap na słodko

Składniki:

  • wrap pełnoziarnisty 60 g (1 sztuka)
  • masło orzechowe 20 g (1 łyżka)
  • truskawki lub banany 120 g (1 sztuka)
  • orzechy siekane 2–3 łyżki

B: 13,23 g, T: 24,05 g, W: 61,98 g

Kcal: 502


Wrap orientalny

Składniki:

  • wrap pełnoziarnisty 60 g (1sztuka)
  • humus 20 g (1 łyżka)
  • ogórek zielony 90 g (½ sztuki)
  • marchewka tarta 50 g (1 sztuka)
  • ser żółty tarty, np. typu gouda 75 g (3 plastry)
  • papryka słodka 100 g (1/3 sztuki)

B: 30 g, T: 27,5 g, W: 43 g

Kcal: 537


Wrap à la pizza

Składniki:

  • wrap pełnoziarnisty 60 g (1 sztuka)
  • passata pomidorowa 100 g (ok. 1/3 szklanki)
  • mozzarella 120 g (1 kulka)
  • bazylia świeża 3 g (1 garść)
  • przyprawa oregano 2 g (2 szczypty)
  • sól i pieprz do smaku

B: 28 g, T: 29 g, W: 34 g

Kcal: 520

Pasta z ciecierzycy i awokado

Składniki (na 2 porcje):

  • awokado 70 g
  • czosnek 5 g
  • pieprz czarny (1 szczypta)
  • sól biała (1 szczypta)
  • ciecierzyca bez zalewy, puszka 120 g
  • sok z cytryny 6 ml (1 łyżeczka)

B: 10,3 g, T: 14,1 g, W: 34,9 g

Kcal: 298 g (wyliczenie na 2 porcje)

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączyć. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i przekroić na pół. Czosnek i awokado obrać. Ciecierzycę zblendować na gładką masę, dodać: czosnek, sok z cytryny, awokado, sól i pieprz. Całość ponownie zblendować.

Kulki mocy

Składniki (na 4 porcje):

  • banan 120 g
  • cynamon mielony 12 g
  • gryka ekspandowana „Dobra Kaloria” 100 g
  • kakao w proszku 10 g
  • masło orzechowe „Sante” 20 g
  • mieszanka orzechów 40 g
  • morele suszone 100 g

B: 87,53 g, T: 49,29 g, W: 208,92 g

Kcal: 1236 (wyliczenie na 4 porcje)

Sposób przygotowania:

Morele oraz orzechy zblendować w malakserze. Masę połączyć z resztą składników i uformować kulki. Można je obtoczyć w kakao, orzechach i w czym tylko się chce.

Koktajl z bananem, gruszką i cynamonem

Składniki:

  • banan 120 g (1 sztuka)
  • gruszka 120 g (1 sztuka)
  • cynamon mielony 1 g (1 szczypta)
  • mleko 2% tłuszczu 300 ml
  • siemię lniane 10 g (1 łyżka)

B: 14 g, T: 10,5 g, W: 63 g

Kcal: 391

Sposób przygotowania:

Banana i gruszkę pokroić i wrzucić do blendera, dodać mleko i siemię lniane, zmiksować. Koktajl podawać schłodzony, posypany cynamonem.

Sałatka brokułowa z makaronem

Składniki:

  • brokuły 500 g
  • oliwa z oliwek 10 ml (1 łyżka)
  • pieprz czarny 1 g (1 szczypta)
  • sól biała 3 g (3 szczypty)
  • pomidory suszone w oleju 20 g

B: 16 g, T:15 g, W: 31,5 g

Kcal: 296

Sposób przygotowania:

Oddzielnie ugotować brokuły i makaron. Wrzucić do miski, dodać: suszone pomidory (można z zalewą), pieprz i sól. Polać oliwą z oliwek.

Czekoladowy koktajl energetyczny

Składniki:

  • banan 120 g (1 sztuka)
  • daktyle suszone 15 g
  • kakao w proszku 10 g (1 łyżka)
  • cynamon mielony 1 g (1 szczypta)
  • siemię lniane 10 g (1 łyżka)
  • woda kokosowa 325 ml
  • nasiona chia suszone 10 g

B: 9,5 g, T: 10,2 g, W: 63 g

Kcal: 372

Sposób przygotowania:

Umyć i obrać wszystkie składniki, które tego wymagają. Zmiksować wszystko razem.

Użyte w przepisach skróty:

B – białka,

T – tłuszcze,

W – węglowodany,

Kcal – kilokalorie.

Bibliografia

  1. Anjos T., Altmae S., Emmett P., Tiemeier H., Closa-Monasterolo R., Luque V., Wiseman S., Perez-Garca M., Lattka E., Demmelmair H., Egan B., Straub N., Szajewska H., Evans J., Horton C., Paus T., Isaacs E., van Klinken J.W., Koletzko B., Campoy C. i NUTRI MENTHE Research Group. Nutrition and neurodevelopment in children: focus on nutrimenthe project. European Journal of Nutrition, 52 (8), Dec 2013.
  2. Jarosz M., Piramida zdrowego żywienia i stylu życia dzieci i młodzieży, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/.
  3. Kurpad A., Edward B., Aeberli I.. Micronutrient supply and health outcome in children. Current Opinion Clinical Nutrition and Metabolic Care, 16 (3), May 2013.
  4. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Wspólne posiłki w domu zapobiegają nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/wspolne-posilki-w-domu-zapobiegaja-nadwadze-i-otylosci-u-dzieci-i-mlodziezy/.
  5. School feeding programs in developing countries: impacts on children’s health and educational outcomes, Nutrition Reviews, Oxford Academic, https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/69/2/83/1909764.
  6. School Meals are Essential for Health and Learning, Food Research and Action Center, https://frac.org/wp-content/uploads/School-Meals-are-Essential-Health-and-Learning_FNL.pdf.
  7. Universal School Meals and Associations with Student Participation, Attendance, Academic Performance, Diet Quality, Food Security, and Body Mass Index: A Systematic Review, Nutrients, https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/911.
  8. Wolnicka K., Talerz zdrowego żywienia,Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej,https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/.
  9. Zielińska M., Białecka A., Pietruszka B., Hamułka J. Vegetables and fruit, as a source of bioactive substances, and impact on memory and cognitive function of elderly. Postepy Hig Med Dosw, 71 (0), 2017.