Główną przyczyną zaburzeń trawienia i wchłaniania w mukowiscydozie (ang. cystic fibrosis – CF) jest niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki (NZT). U 85–90% pacjentów manifestuje się ona klinicznie biegunką tłuszczową. Warto podkreślić, że odpowiednie leczenie zaburzeń wchłaniania jelitowego jest kluczem do osiągnięcia optymalnego stanu odżywienia 1. Zgodnie z aktualnymi europejskim standardami terapia NZT powinna być oparta na suplementacji enzymatycznej z indywidualizacją zaleceń w zależności od zapo trzebowania pacjenta oraz na okresowej kontroli jej efektywności 2 3.
Wskazaniem do rozpoczęcia suplementacji enzymatycznej u chorych na CF są kliniczne objawy NZT, wśród których wymienia się biegunkę tłuszczową (stolec miękki, papkowaty, cuchnący, trudno spłukujący się z toalety) potwierdzoną badaniami laboratoryjnymi, wzdęcia i bóle brzucha, słaby przyrost masy ciała lub jego brak 4. U każdego pacjenta dawkę enzymów należy ustalać indywidualnie, w zależności od stopnia niewydolności trzustki, objawów klinicznych i rodzaju diety, a w szczególności ilości spożywanego tłuszczu. Podawana dawka enzymów powinna być efektywna i możliwie najmniejsza. Ze względu na znaczne różnice w wielkości wymaganej suplementacji, ważne jest stałe monitorowanie stanu odżywienia pacjentów i personalizacja zaleceń 5.
Preparaty enzymatyczne rekomendowane chorym na CF to leki zawierające pankreatynę – mieszaninę zwierzęcych enzymów trzustkowych o aktywności lipazy, amylazy i proteazy, które umożliwiają trawienie przede wszystkim tłuszczów, ale również białek i węglowodanów (głównie skrobi). Podawane są w postaci dojelitowych kapsułek, w których pankreatyna zamknięta jest w peletkach powlekanych otoczką odporną na działanie soku żołądkowego. Zewnętrzna otoczka kapsułki z łatwością rozkłada się w żołądku, dzięki temu peletki się uwalniają i równomiernie mieszają z miazgą pokarmową. Na skutek zmiany pH (z kwaśnego panującego w żołądku na lekko zasadowe panujące w dwunastnicy) po dotarciu do jelita cienkiego otoczka peletki rozpuszcza się, uwalniając aktywne enzymy trzustkowe, które umożliwiają trawienie, a przez to i wchłanianie składników odżywczych 6.
Aktualnie dostępnymi w Polsce preparatami są:
- Kreon Travix (10 000),
- Kreon 25 000,
- Kreon 40 000,
- Lipancrea 8000,
- Lipancrea 16 000,
- Pangrol 10 000,
- Pangrol 25 000,
- Neo-Pancreatinum Forte (zawiera 10 000 j.FIP* lipazy).
* jednostki aktywności enzymatycznej według ustaleń Międzynarodowej Federacji Farmaceutycznej
Stosując suplementację enzymatyczną, warto pamiętać o kilku zasadach 7:
- Enzymy trzustkowe powinny być podawane do każdego posiłku i przekąski zawierającej tłuszcz, dlatego zawsze należy sprawdzić informacje dotyczące wartości odżywczej produktu zawarte na opakowaniu. Należy podkreślić, że tłuszcz nie zawsze jest widoczny, np. 100 g wiórków kokosowych zawiera 63 g tłuszczu!
- Enzymów nie należy podawać do produktów wysoko węglowodanowych (beztłuszczowych, czyli – żelki „miśki”, owoce, warzywa (z wyjątkiem awokado), galaretki, kisiel, gumy do żucia, landrynki, lizaki, chrupki kukurydziane, pieczywo „suche”, pieczywo posmarowane tylko dżemem lub tylko miodem, soki, napoje itp.).
- Enzymy należy podawać równomiernie w trakcie spożywania pokarmu, a nie całą zalecaną dawkę na początku lub na koniec posiłku. Zaleca się przyjmowanie około połowy lub 1/3 dawki całkowitej przed rozpoczęciem posiłku, a resztę w czasie jego trwania.
- Jeśli połykanie kapsułek sprawia trudność, to można je otworzyć, a zawartość wysypać i dzielić na wymagane porcje, mieszając je z niewielką ilością soku owocowego lub innego pokarmu o pH kwaśnym (każdy pokarm z wyjątkiem mleka lub mieszanki mlecznej). W przypadku niemowląt zaleca się wysypać granulki z enzymami na łyżeczkę i wymieszać z przegotowaną wodą i witaminą C lub podawać z musem owocowym bądź sokiem. Zawartości kapsułki nie należy wsypywać bezpośrednio do ust dziecka.
- Kapsułek (lub też samych peletek) nie można gryźć, żuć, miażdżyć, gdyż może doprowadzić to do rozpuszczenia otoczki, wcześniejszego uwolnienia enzymów trzustkowych, a w efekcie do utraty ich aktywności.
- Dawka enzymów powinna być ustalana w oparciu o ilość spożytego tłuszczu i obliczana indywidualnie dla każdego pacjenta!
Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami zaleca się następujące dawki suplementacyjne 8:
- U dzieci do 1 roku życia: 2000–4000 j. FIP lipazy/120 ml mleka kobiecego lub mieszanki mlekozastępczej, a także 2000 j. lipazy/1 g tłuszczu (przy rozszerzaniu diety);
- U dzieci w przedziale wiekowym od 1–4 roku życia: 2000–4000 j. FIP lipazy/1 g tłuszczu. Maksymalna dawka to 10 000 jednostek/kg masy ciała/dobę 9 10. Np. dla dziecka ważącego 16 kg, dawka maksymalna to 160 000 jednostek lipazy na dobę, czyli 16 kapsułek Kreonu 10 000 lub 20 kapsułek Lipancrei 8000.
- U dzieci powyżej 4. roku życia i u dorosłych: 500 j. FIP lipazy/kg masy ciała/posiłek. Dawkę można zwiększać maksymalnie do: 1000–2500 j. FIP lipazy/kg masy ciała/posiłek lub 10 000 j. FIP lipazy/kg masy ciała/dobę lub 2000–4000 j. FIP lipazy/1 g tłuszczu do wszystkich posiłków i produktów zawierających tłuszcze.
Dawka enzymów zależy od zawartości tłuszczu w diecie, stąd liczba spożywanych kapsułek przez daną osobę każdego dnia może być inna. Należy sprawdzić i obliczyć, ile tłuszczu jest w każdym posiłku, a następnie dobrać do niego odpowiednią dawkę preparatu 11. Dostępne na polskim rynku leki charakteryzują się różną aktywnością lipazy, toteż w dawkowaniu uwzględnia się również rodzaj preparatu. Przykładowe dawki enzymów zawierających różne ilości pankreatyny (różne ilości jednostek FIP lipazy) dla wybranych produktów spożywczych przedstawiono w tabeli poniżej. Należy podkreślić, że sugerowane dawki mają charakter orientacyjny i zostały wyliczone w oparciu o najmniejszą obecnie rekomendowaną ilość lipazy przypadającą na 1g tłuszczu (tj. 2000 j. FIP lipazy/1 g tłuszczu), dla ułatwienia zostały one również zaokrąglone.
W ciągu ostatnich dekad dokonano ogromnego postępu w zakresie leczenia CF. W żadnej mierze nie
zmieniło to faktu, że żywienie i suplementacja enzymatyczna wciąż stanowią podstawę terapii. Warto zadbać o to, by nie były one prowadzone w sposób przypadkowy, ale świadomy i efektywny, wpływając na poprawę stanu odżywienia pacjentów z CF.
Tab. 1. Przykładowe dawki enzymów zawierających różne ilości pankreatyny (różne ilości jednostek FIP lipazy) dla wybranych produktów spożywczych
Produkt | Masa (g) | Miara domowa | Zawartość tłuszczu w porcji (g) | Ilość j. FIP lipazy na porcję (2000 j./1 g tłuszczu) | Liczba kapsułek | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kreon 10000
Pangrol 10000 |
Kreon 25000
Pangrol |
Lipancrea 8000 |
Lipancrea 16000 |
|||||
Almette | 15 | 1 łyżeczka | 3,2 | 6 400 | 1 | – | 1 | 0,5 |
babka | 60 | 1 kawałek | 15 | 30 000 | 3 | 1 | 4 | 2 |
batoniki Mars, Snickers itp. |
50 | 1 sztuka | 15 | 30 000 | 3 | 1 | 4 | 2 |
chipsy | 28 | 1 mała paczka |
11 | 22 000 | 2 | 1 | 3 | 1,5 |
czekolada mleczna |
18 | 3 kostki | 5,5 | 11 000 | 1 | 0,5 | 1 | 1 |
Delicje | 75 | 5 sztuk | 5,5 | 11 000 | 1 | 0,5 | 1 | 1 |
Fortimel Max |
300 | 1 butelka | 27,9 | 55 800 | 6 | 2 | 7 | 3 |
frytki | 100 | 1 porcja | 17,4 | 34 800 | 3,5 | 1,5 | 4 | 2 |
Grzesiek | 40 | 1 sztuka | 13,5 | 27 000 | 3 | 1 | 3 | 2 |
jajecznica z 2 jajek na maśle |
130 | 1 mniejsza porcja | 19,5 | 39 000 | 4 | 2 | 5 | 2,5 |
jajecznica z 3 jajek na maśle |
190 | 1 większa porcja | 25,1 | 50 200 | 5 | 2 | 6 | 3 |
jajko (żółtko) |
20 | 1 sztuka | 5,6 | 11 200 | 1 | 0,5 | 1 | 0,75 |
jogurt naturalny |
180 | 1 kubeczek | 4,5 | 9 000 | 1 | 0,5 | 1 | 0,5 |
kawałek pizzy |
150 | 1 kawałek | 16,8 | 33 600 | 3 | 1,5 | 4 | 2 |
Kinder czekolada |
12,5 | 1 sztuka | 4,6 | 9 200 | 1 | 0,5 | 1 | 0,5 |
Kinder mleczna kanapka |
28 | 1 sztuka | 7,8 | 15 600 | 1,5 | 0,5 | 2 | 1 |
kotlet schabowy w panierce |
100 | 1 porcja | 24 | 48 000 | 5 | 2 | 6 | 3 |
M&M’s czekoladowe |
50 | 1 garść | 13,4 | 26 800 | 3 | 1 | 3 | 2 |
majonez | 25 | 1 łyżka | 18 | 36 000 | 4 | 1,5 | 5 | 2 |
masło | 10 | 1 łyżka | 8,3 | 16 600 | 2 | 1 | 2 | 1 |
olej/oliwa | 10 | 1 łyżka | 9,2 | 18 400 | 2 | 0,75 | 2 | 1 |
parówka | 50 | 1 sztuka | 10 | 20 000 | 2 | 1 | 3 | 1 |
pasztet | 15 | 1 łyżeczka | 3,8 | 7 600 | 1 | – | 1 | 0,5 |
piernik | 60 | 1 kawałek | 9,2 | 18 400 | 2 | 1 | 2 | 1 |
pierniki katarzynki |
50 | 5 sztuk | 6 | 12 000 | 1 | 0,5 | 2 | 1 |
ptasie mleczko |
60 | 5 sztuk | 12,8 | 25 600 | 3 | 1 | 3 | 2 |
rosół | 300 | 1 porcja | 8 | 16 000 | 1,5 | 0,75 | 2 | 1 |
salceson | 50 | 1 duży plaster | 14,6 | 29 200 | 3 | 1 | 4 | 2 |
ser biały półtłusty |
30 | 1 plaster | 1,4 | 2 800 | 0,25 | – | 0,5 | 0,25 |
ser mozzarella |
50 | 3 plasterki | 7,2 | 14 400 | 1 | 0,5 | 2 | 1 |
ser żóty |
15 | 1 plaster | 4,5 | 9 000 | 1 | 0,25 | 1 | 0,5 |
serek Danio |
140 | 1 kubeczek | 5 | 10 000 | 1 | 0,5 | 1 | 0,5 |
serek topiony |
25 | 1 trójkącik | 5 | 10 000 | 1 | 0,5 | 1 | 0,5 |
serek wiejski |
200 | 1 kubeczek | 10 | 20 000 | 2 | 1 | 3 | 1 |
sernik | 120 | 1 porcja | 14,9 | 29 800 | 3 | 1 | 4 | 2 |
Sinlac Nestle kaszka |
50 | 1 miarka | 5 | 10 000 | 1 | 0,5 | 1 | 0,5 |
sos biały |
100 | 1 porcja | 8 | 16 000 | 2 | 0,75 | 2 | 1 |
Przypisy
Walkowiak J., Spławska I., Lisowska A., Korzeniewska A., Stelmach I., Cichy W., Przysławski J. Dobowa zmienność dawki enzymów trzustkowych u chorych na mukowiscydozę, Przegl Gastroenterol, 2007, 2 (1): 33–37.Przypis 1 ↩
Turck D., Braegger C.P., Colombo C., Declercq D., Morton A., Pancheva R. et al. ESPEN ESP-GHAN-ECFS guidelines on nutrition care for infants, children, and adults with cystic fibrosis,Clin Nutr 2016; DOI: 10.1016/j.clnu.2016.03.004Przypis 2 ↩
Sands D., Walicka-Serzysko K., Doniec Z., Mastalerz-Migas A., Batura-Gabryel H., Pierzchała W. Rekomendacje postępowania w mukowiscydozie (cystic fibrosis – CF) dla lekarzy POZ – KOMPAS CF, Lekarz POZ, 2017, 3(5): 299–322.Przypis 3 ↩
Walkowiak J., Spławska I., Lisowska A., Korzeniewska A., Stelmach I., Cichy W., Przysławski J. Dobowa zmienność dawki enzymów trzustkowych u chorych na mukowiscydozę, Przegl Gastroenterol, 2007, 2 (1): 33–37.Przypis 4 ↩
Walkowiak J., Spławska I., Lisowska A., Korzeniewska A., Stelmach I., Cichy W., Przysławski J. Dobowa zmienność dawki enzymów trzustkowych u chorych na mukowiscydozę. Przegl Gastroenterol, 2007, 2 (1): 33–37. Turck D., Braegger C.P., Colombo C., Declercq D., Morton A., Pancheva R. et al. ESPEN ESP-GHAN-ECFS guidelines on nutrition care for infants, children, and adults with cystic fibrosis. Clin Nutr 2016; DOI: 10.1016/j.clnu.2016.03.004 Sands D., Walicka-Serzysko K., Doniec Z., Mastalerz-Migas A., Batura-Gabryel H., Pierzchała W. Rekomendacje postępowania w mukowiscydozie (cystic fibrosis – CF) dla lekarzy POZ – KOMPAS CF. Lekarz POZ, 2017, 3 (5): 299–322.Przypis 5 ↩
https://bazalekow.mp.pl/lek/35592,Kreon 25-000-kapsulki-dojelitowePrzypis 6 ↩
Walkowiak J., Spławska I., Lisowska A., Korzeniewska A., Stelmach I., Cichy W., Przysławski J. Dobowa zmienność dawki enzymów trzustkowych u chorych na mukowiscydozę. Przegl Gastroenterol, 2007, 2 (1): 33–37. Turck D., Braegger C.P., Colombo C., Declercq D., Morton A., Pancheva R. et al. ESPEN ESP-GHAN-ECFS guidelines on nutrition care for infants, children, and adults with cystic fibrosis. Clin Nutr 2016; DOI: 10.1016/j.clnu.2016.03. 004Sands D., Walicka-Serzysko K., Doniec Z., Mastalerz-Migas A., Batura-Gabryel H., Pierzchała W. Rekomendacje postępowania w mukowiscydozie (cystic fibrosis – CF) dla lekarzy POZ – KOMPAS CF. Lekarz POZ, 2017, 3(5): 299–322. Woś H. i wsp. Żywienie chorych na mukowiscydozę, W: Wszystko co powinieneś wiedzieć o mukowiscydozie, poradnik dla rodziców i opiekunów, MATIO Fundacja Pomocy Rodzinom i Chorym Na Mukowiscydozę, Kraków 2012, 10–26. Mielus M., Surowiecka M. Postępowanie żywieniowe w mukowiscydozie, W: Mukowiscydoza –choroba wieloukładowa, Sands D. (red.), Termedia Wydawnictwa Medyczne, Poznań 2018, 249–272. Drzymała-Czyż S., Fojt K., Nowak J., Walkowiak J. Ocena skuteczności suplementacji enzymatycznej u chorych na mukowiscydozę, Fam Med 2013; 15: 92–94.Przypis 7 ↩
Turck D., Braegger C.P., Colombo C., Declercq D., Morton A., Pancheva R. et al. ESPEN ESPGHAN-ECFS guidelines on nutrition care for infants, children, and adults with cystic fibrosis, Clin Nutr 2016; DOI: 10.1016/j. clnu.2016.03.004Przypis 8 ↩
W praktyce klinicznej maksymalna dawka stosowana u niemowląt jest niekiedy znacznie wyższa niż rekomendowana, co wynika ze specyfiki diety i w niektórych przypadkach wynosiła nawet 13 000–17 000 jednostek/kg masy ciała/dobę.Przypis 9 ↩
Borowitz D., Gelfond D., Maguiness K., Heubi J.E., Ramsey B. Maximal daily dose of pancreatic enzyme replacement therapy in infants with cystic fibrosis: a reconsideration. J Cyst Fibros 2013; 12 (6): 784–785.Przypis 10 ↩
Woś H. i wsp. Żywienie chorych na mukowiscydozę, W: Wszystko co powinieneś wiedzieć o mukowiscydozie, poradnik dla rodziców i opiekunów, MATIO Fundacja Pomocy Rodzinom i Chorym Na Mukowiscydozę, Kraków 2012, 10–26. Mielus M., Surowiecka M. Postępowanie żywieniowe w mukowiscydozie, W: Mukowiscydoza – choroba wieloukładowa, Sands D. (red.), Termedia Wydawnictwa Medyczne, Poznań 2018, 249–272.Przypis 11 ↩